"Ongeveer 40% van onze werknemers heeft een andere taal dan het Nederlands als moedertaal. Toch gebeurt bij ons alles in het Nederlands. We zijn ervan overtuigd dat mits de juiste begeleiding, onze anderstalige collega's mee een belangrijke rol spelen in de toekomst van ons bedrijf. We zijn dan ook heel blij dat we kunnen rekenen op de begeleiding van RESOC en de Vlaamse subsidie via het loopbaan- en diversiteitsplan om dit alles te realiseren", weet Ingrid Waghemans, HR Manager Guenther Bakeries Belgium Olen.

Het voedingsbedrijf Guenther Bakeries Belgium uit Lammerdries-Oost Olen is marktleider als het gaat om het produceren van hamburgerbroodjes. Wanneer ze voltallig zijn, werken er 66 werknemers, aangevuld met een 20-tal uitzendkrachten per week.


"Eerst en vooral hebben we gezorgd voor een draagvlak, zonder hebben je acties gewoon geen zin. We hebben alles enkel aangeboden aan collega's die zich vrijwillig opgaven. Niemand werd verplicht tot het volgen van opleidingen, workshops, meetings, etc. Dat was een bewuste keuze omdat we mikten op de passie en interesse van onze collega's om zich verder te ontwikkelen."


Guenther Bakeries ging van start met twee vormen van taalontwikkeling. Enerzijds was er de coaching van de anderstaligen door de sessies 'Nederlands op de werkvloer' die werden gegeven door een VDAB-docente. De docente ging met de collega's óp de werkvloer, nam werkinstructies met hen door, leerde hen werken met de koffiemachine, zorgde voor hun sociale integratie door hen basis small talk aan te leren,....

Daarnaast bood Guenther Bakeries aan Nederlandstalige collega's die in teams zitten met anderstalige collega's de HELP-module aan. In deze workshop van VDAB leren Nederlandstaligen de anderstalige collega's ondersteunen in hun taalontwikkeling.
"Zolang de leidinggevenden hun eigen aandeel in de communicatieproblematiek bij anderstaligen onderschatten, zal er geen vooruitgang geboekt worden. "


De aandacht voor de Nederlandse taal zal bij Guenther Bakeries niet snel verloren gaan. Er werd een taalbeleidsplan opgesteld, er werden taalprofielen opgemaakt, documenten werden gescreend en aangepast op hun taalgebruik en er werd een communicatieplan opgesteld en uitgerold.
"We zijn er echt tevreden over en zelfs na het plan willen we de acties verder zetten."

Gratis advies en subsidie voor een duurzaam personeelsbeleid
Met een loopbaan- en diversiteitsplan, op maat van uw onderneming, werkt een bedrijf of organisatie aan een duurzaam personeelsbeleid en een verdere professionalisering. Een organisatie kan in het plan werken aan acties op vlak van competentie-ontwikkeling, werkbaar werk, motivatie, communicatie, organisatievernieuwing, duurzame diversiteit,....


RESOC Kempen biedt gratis procesbegeleiding en advies, expertise over methodieken en HR-tools, ervaringen van eerdere praktijkvoorbeelden, administratieve hulp bij het subsidiedossier en een breed netwerk van partners.

Uit recent onderzoek (2014, Idea Consult), blijkt overigens dat 9 op de 10 ondernemingen tevreden tot zeer tevreden zijn over deze maatregel. De plannen laten maatwerk toe, ook voor KMO's en blijken een structurele impact te hebben op het organisatiebeleid. Bovendien zouden meer dan 9 op 10 bedrijven de maatregel aanraden aan andere ondernemers!

"Dankzij de projectontwikkelaar van RESOC haar tips en de contactpersonen in de Kempen die ze me bezorgde, ben ik veel sneller vooruit gegaan in het uitbouwen van mijn netwerk in de Kempen en diverse projecten die zuurstof gaven aan mijn HR beleid."

In 2014 gingen 43 Kempische bedrijven en organisaties van start met een loopbaan- en diversiteitsplan waaronder Guenther Bakeries Belgium, Drisag, AGC Glass Europe, Belcotec, Hermans Heftrucks, Dienstenchequebedrijf 't Gerief, Gemeente Kasterlee,... .

Meer info op www.resockempen.be/diversiteit.